Kalender 2020

Evenemangskalender

Kungliga Slottet

Kungliga slottet i centrala Stockholm är H.M. Konungens officiella residens och väsentliga delar av monarkins representation äger rum här. Slottet är även en daglig arbetsplats för Kungaparet och för de ämbeten som ingår i Kungl. Hovstaterna.

Öppettider Kolla

Hallwylska museet

Fest och flärd, ostron, champagne och fjortonrätters menyer – det kunde man få uppleva i Hallwylska palatset för hundra år sen. Men en ännu vanligare syn i huset var de flitiga studenterna som satt böjda över sina anteckningsböcker. De ägnade sig åt att beskriva Wilhelmina von Hallwyls stora samling. Där fanns dyrbara antikviteter och konstverk, men också alla vanliga vardagssaker som köpts till huset och som Wilhelmina trodde att framtidens människor skulle kunna vara intresserade av.

När Wilhelmina von Hallwyl och hennes man Walther köpte tomten på Hamngatan 4 var den inte tom. Där låg ett helt kvarter med fallfärdiga verkstäder och kåkar. Allt revs för att palatset skulle få plats. Wilhelmina behövde utrymme för sina stora samlingar, Walther behövde ett ordentligt kontor och båda ville ha en bostad som passade deras livsstil. De anlitade en av tidens mest kända arkitekter, Isak Gustaf Clason, för att bygga ett hus av den högsta kvalitet och med det finaste hantverk som gick att få.

Fem år tog bygget och 1898 flyttade Wilhelmina och Walther, med sällskapsdam och tjänstefolk, in i det stora huset på 2000 kvadratmeter och 40 rum. Här levde de tills de dog och huset blev museum.

Öppettider Kolla

Drottningholms Slott

Drottningholms slott finns upptaget på UNESCO:s världsarvslista. Det är vårt bäst bevarade kungliga slott uppfört på 1600-talet i Sverige och som är representativt för all europeisk kunglig arkitektur från den tiden.

Öppettider Kolla

Riddarholmskyrkan

Riddarholmskyrkan är de svenska kungarnas gravkyrka och Stockholms enda bevarade medeltida klosterkyrka.
Med drottning Kristina som enda undantag, vilar här de svenska regenterna från Gustav II Adolf (d. 1632) till Gustav V (d. 1950).
Här finns även medeltidens kungar begravda såsom Magnus Ladulås och Karl Knutson Bonde.
Kyrkan är främst en grav- och minneskyrka, som förvaltas av Riksmarskalksämbetet och Statens Fastighetsverk.
Riddarholmskyrkan är öppen för egen rundvandring och guidade visningar under vår, sommar och höst, samt vid speciella arrangemang och serafimerringningar.
På sommaren ges helgkonserter med gregoriansk musik.

Öppettider Kolla

Junibacken

Se och upplev stingrockor och pirayor i vår regnskog. Kom riktigt när våra hajar när du tar dig genom kryptunneln i vårt havsakvarium. Missa inte heller våra fantastiska maneter.

Öppettider Kolla

Nobel Prize Museum

Nobel Prize Museum vill med utgångspunkt i Alfred Nobel och Nobelpriset visa att människor kan förändra världen
Öppettider Kolla

Livrustkammaren

Från den 8 januari  bygger Livrustkammaren en ny basutställning  och håller därför stängt på entréplanet under hela 2018. Välkomna att besöka museets utställningsrum och upplev de kungliga praktfulla vagnarna och vackra och dyrbara sammetstextilier. Där visas också utställningen I love you madly – en berättelse om den omöjliga kärleken mellan Axel von Fersen och Marie Antionette. Museibutik med vackra gåvor och böcker.

Se hemsidan: www.livrustkammaren.se

Vasamuseet

Skeppet Vasa kantrade och sjönk i Stockholm 1628. Efter 333 år på botten bärgades det väldiga krigsskeppet och resan kunde fortsätta. Idag är Vasa världens enda bevarade 1600-talsskepp och Vasamuseet det mest besökta museet i Skandinavien.

Öppettider Kolla

Skansen

Skansen är en föränderlig plats som präglas av och följer årets alla tider.
Öppettider Öppna

Tom Tits Experiment

På fyra våningsplan och ute i en park (öppen maj-september), finns experiment som gillas av både barn, tonåringar och vuxna. Experimenten lockar oss att lära lite mer om teknik, fysik, matematik, naturgeografi, biologi, människan, illusioner och mycket mer.

Öppettider Kolla

Vikingaliv

ÄVikingaliv vilar på historiska fakta kombinerat med de allra senaste rönen om vikingarnas historia. Fakta som kommer att förmedlas pedagogiskt, lekfullt och interaktivt. Vikingaliv kommer att bjuda på illusioner, fantasi och spännande berättelser.

Öppettider Kolla